Less is more. Less is better.

Dieter Rams. Este numele unui renumit designer industrial, cunoscut pentru colaborarea cu companiile Braun și Vitsoe (în anii 50 și 60). În afara de asta este cunoscut pentru … „Good deasign is a little design as possible” și o listă de principii care sunt cunoscute ca și „Ten Commandments”, principii considerate a fi vitale pentru un design reușit. Imaginile alăturate sunt ale câtorva produse gândite de el. Mie mi se par extraordinare și nu doar pentru că sunt un mare amator de muzică și scule pentru ascultat muzică, ci mai ales pentru cât de frumos arată piesele din imagini.

Care este legătura? „Less is more” și „less is better”. Îmi plac grozav expresiile astea, nu doar pentru paradoxul lor, ci mai ales pentru cât adevăr este în ele. Cum se poate face legătura cu psihologia, dezvoltarea personală, cunoașterea de sine?


Într-un experiment derulat într-o universitate, studenții au avut de făcut un eseu pe o temă oarecare. Au predat materialele, iar profesorii au înapoiat lucrările studenților, cerându-le să le modifice, să mai lucreze un pic la ele, să le îmbunătățească. Doar undeva la 17 % dintre studenți au mai scos pe ici pe colo cuvinte din eseu, restul de 83 % au adăugat conținut.

Concluzia? Când se cere sau se caută a se îmbunătăți ceva, se pare că oamenii vor întotdeauna să adauge mai mult. Uneori foarte mult.

Din punct de vedere cognitiv, este foarte puțin probabil să înlăturăm ceva pentru a îmbunătăți (orice). Tendința noastră este de a adăuga, pentru că „mai mult” este soluția către „mai bun, mai bine”.

Dar cum sună, acum psihologic vorbind (de exemplu într-o terapie), să înlături ce nu funcționează în viața ta, să rămână doar ce merge cât de cât sau bine și să pleci de aici mai departe?

„Mai puțin înseamnă mai mult” poate fi o filozofie de viață. Ai putea începe prin a reduce zgomotul și agitația din jurul tău și prin a aprecia lucrurile simple și frumoase.

Mai puțin zgomot.

Mai puțină agitație.

Mai puțină distragere.

Mai puțin haos.

…înseamnă…

Mai multă liniște interioară.

Mai multă conștientizare.

Mai multă armonie și echilibru.

Mai multă sănătate.