Evaluare psihologică copil

CE ESTE?

Lumea interioară a copilului poate fi descoperită folosind testele psihologice! Pot fi identificate dificultățile cu care se confruntă copilul, primind recomandări pentru a-i stimula resursele interioare necesare unei dezvoltări armonioase și echilibrate.

CUM SE DESFĂȘOARĂ?

Treptat, pe parcursul a câteva întâlniri și cu implicarea voastră, a părinților.

La prima întâlnire (*pre-testare) veți participa doar voi, părinții, și terapeutul, deoarece nu este recomandat să se discute în prezența copilului. Veți purta o discuție pentru a efectua o anamneză, un istoric al copilului și al vieții de familie, în scopul de a stabili obiectivele ce vor fi urmărite în procesul de evaluare. În funcție de nevoile copilului vostru, terapeutul va recomanda testele potrivite în urma cărora vor fi descoperite aspectele dorite.

Dacă lipsa timpului sau distanța geografică nu permit o sedință pre-testare, în urma apelului telefonic veți primi un mail care va conține un chestionar pe care îl veți completa. În funcție de răspunsurile voastre, vă vom recomanda pachetul de testare potrivit nevoilor copilului.

Evaluarea propriu-zisă se va desfășura între copil și terapeut. Aceasta constă într-o singură întâlnire sau o serie de întâlniri, în funcție de aspectele urmărite și de capacitatea copilului de răspuns. Durata unei ședințe este de maxim 60 de minute.

Rezultatul evaluării va fi comunicat părinților. Veți primi un raport de evaluare care va cuprinde un set de recomandări și direcții de intervenție viitoare. Dacă după parcurgerea acestuia doriți să discutați anumite aspect din raport, puteți stabili o ședință cu terapeutul în care veți primi răspunsul la întrebările voastre (*post-testare). În funcție de vârsta copilului, va exista o ședință ulterioară în care îi va fi comunicat și acestuia rezultatul evaluării, pe înțelesul său.

CE E BINE SĂ ŞTIȚI?

Este foarte important să încurajați copilul si să nu faceti presiuni în ceea ce privește performanța lui. Puteți să îi spuneți că va participa la câteva jocuri în urma cărora se va cunoaște mai bine și nu că va trece printr-o testare. Pe parcursul evaluării, voi, părinții, vă veți afla într-o altă încăpere. Cercetările spun că prezența părintelui în spațiul de testare are ca efect influențarea răpunsurilor copiilor.

Evaluare psihologică adolescent

CE ESTE?

Un demers bazat pe teste standardizate prin intermediul căruia îți descoperi propria personalitate, felul în care simți și gândești despre tine însuți, dar și despre ceilalți, modul de interacțiune (în mediul familial și social) și dificultățile comportamentale. Totodată, îți poți cunoaște inteligența emoțională (EQ), coeficientul de inteligență (IQ), dar și aptitudinile, interesele vocaționale utile pentru orientarea ta școlară și profesională.

CUM SE DESFĂȘOARĂ?

Treptat, pe parcursul a câteva întâlniri.

La prima întâlnire (*pre-testare) vei participa tu și terapeutul, urmând să discutați pentru a stabili obiectivele ce vor fi urmărite în procesul de evaluare. În funcție de nevoile tale, terapeutul va recomanda testele potrivite în urma cărora vor fi descoperite aspectele dorite.

Dacă lipsa timpului sau distanța geografica nu permit o ședință pre-testare, în urma apelului telefonic vei primi un mail care va conține un chestionar pe care îl vei completa. În funcție de răspunsul tău, îți vom recomanda pachetul de testare potrivit nevoilor adolescentului.

Evaluarea propriu-zisă se va desfășura între tine și terapeut. Aceasta constă într-o singură întâlnire sau o serie de întâlniri, în funcție de aspectele urmărite și de capacitatea ta de răspuns. Durata unei ședințe este de maxim 60 de minute.

Rezultatul evaluării îți va fi comunicat doar ție. Vei primi un raport de evaluare care va cuprinde un set de recomandări și direcții de intervenție viitoare. Dacă după parcurgerea acestuia dorești să discuți anumite aspecte din raport, poți stabili o ședință cu terapeutul în care vei primi răspunsul la întrebările tale (*post-testare).

CE E BINE SĂ ŞTIȚI?

În condițiile în care solicitarea a venit mai mult din partea părintelui:

Este foarte important pentru acuratețea rezultatelor ca adolescentul să înțeleagă scopul evaluării, să conturați împreună cu acesta o motivație interioară, să-l pregătiți pentru această situație oferindu-i explicații, informații în acest sens.

În condițiile în care solicitarea a venit din partea adolescentului:

Este foarte important să-i acceptați și să-i susțineți dorința personală.

Pe parcursul evaluării, voi, părinții, vă veți afla într-o altă încăpere pentru a respecta intimitatea adolescentului, precum și confidențialitatea evaluării psihologice.

Testele psihologice presupun o solicitare psihică de câteva ore, astfel încât este necesară o bună putere de concentrare. Aceasta poate fi influențată de o stare accentuată de oboseală sau de utilizarea unor substanțe/medicamente care au efect asupra capacității de efort psihic. Este recomandat să luați în considerare aceste aspecte înainte de desfășurarea testării.

Părinții vor fi informați în legătură cu rezultatele evaluării psihologice doar în momentul în care adolescentul îi oferă terapeutului permisiunea dezvăluirii acestora. Dacă după parcurgerea raportului, părinții doresc să discute anumite aspecte, pot stabili o ședință cu terapeutul în care vor primi răspunsul la întrebările lor (*post-testare).

Evaluare psihologică adult

CE ESTE?

Un demers prin intermediul căruia poți cunoaște felul în care simți și gândești despre tine însuți, despre ceilalți, modul de interacțiune (în mediul familial și social), dar și posibilele dificultăți cu care te poți confrunta. De asemenea, îți poți cunoaște inteligența emoțională (EQ) care se referă la concepte precum empatie, optimism, fericire etc, dar și la modul în care te adaptezi la mediul exterior, coeficientul de inteligență (IQ) sau orientarea profesională (JVIS) în cazul în care îți dorești să schimbi domeniul de activitate și ai nevoie de direcții în acest sens.

CUM SE DESFĂȘOARĂ?

Poți opta pentru o primă întâlnire (*pre-testare) la care vei participa tu și terapeutul, dacă simți nevoia de a discuta obiectivele ce vor fi urmărite în procesul de evaluare. În funcție de nevoile tale, terapeutul va recomanda testele potrivite în urma cărora vor fi descoperite aspectele dorite.

Evaluarea propriu-zisă se va desfășura între tine și terapeut. Aceasta consta într-o întâlnire sau două, în funcție de numărul de aspecte urmărite și de capacitatea ta de răspuns. Durata unei ședințe este de maxim 60 de minute.

Rezultatul evaluării îți va fi comunicat prin e-mail. Vei primi un raport de evaluare care va cuprinde un set de recomandări și direcții de intervenție viitoare. Dacă după parcurgerea acestuia dorești să discuți anumite aspecte din raport, poți stabili o ședință cu terapeutul în care vei primi răspunsul la întrebările tale (*post-testare).