Cum sunt oamenii de fapt? Buni sau răi?

Prima dată mi-a dat prin minte să răspund la întrebarea din titlu abia la sfârșitul articolului, dar m-am gândit că cine ar citi titlul s-ar duce direct la sfârșit să afle răspunsul și să-și exprime dezacordul. Nu că nu ar putea face asta oricum.

Când eram copil, credeam că adulții sunt oameni buni și că știu ei de ce fac ceea ce fac sau că știu ce au de făcut. Apoi am avut o perioadă în viața mea când eram aproape convins că oamenii sunt răi (invidioși, lacomi, agresivi, mincinoși etc). Acum m-am întors la ideea din copilărie (cred eu că fără a da… „în mintea copiilor”) și sunt aproape convins că majoritatea oamenilor sunt buni (da, da…„majoritatea e bună”), doar că acum am și argumente. Și da, de mult timp nu mai sunt „sigur” și „convins”, ci doar „aproape” una sau alta. M-am molipsit de la Erich Fromm.

Am făcut un pas înapoi, am întrebat și studiat în stânga și în dreapta și am observat că lumea crede despre lume că este formată din oameni răi, îngrozitori, puși pe rele, lacomi, agresivi…deloc buni. Însă, oamenii sunt în mare parte buni, chiar dacă noi toți avem în interior capacitatea de a fi răi. Cu ceilalți și cu noi înșine (asta-i altă poveste). Și totuși, avem în noi această senzație, dacă nu chiar acest gând, că suntem înconjurați de ticăloși: în trafic, la serviciu, în cartierul și în blocul în care locuim si așa mai departe. Dar cred că există câteva chestiuni în societatea noastră de astăzi, modernă și super terhnologizată, care ne fac să credem acest lucru. Să mă explic!

Cinismul. Dacă ar putea fi urmărită evoluția cinismului, de la începuturile internetului și până în prezent, am putea vedea că oamenii au devenit foarte cinici. Cu cât o persoană petrece mai mult timp online (același lucru se poate spune și despre televiziune), cu atât aceasta crede că lumea în care trăiește este una de tot rahatul. O persoană care interacționează cu ceilalți, care face lucruri normale de om (comunică, muncește, se joacă sau orice altceva vă trece prin minte), nu este atât de convins de acest lucru.

Cred că unul dintre motivele pentru care ai putea crede că lumea este îngrozitoare, este că de fapt nu ai o idee reală cu cine ai de-a face, pentru că internetul este imens și mai ales anonim. Cam oriunde te îndrepți, vei găsi un comentariu răutăcios, malițios, veninos chiar…făcându-te să crezi că lumea este formată din idioți, îndreptățiți și nedreptătiți, agresori, „trolli” și alte specimene.

Acest fenomen poartă denumirea de „părtinire negativă”. Considerăm comentariile negative ca fiind mai impactante și importante decât comentariile pozitive. Cercetările arată că acordăm de trei până la cinci ori mai multă greutate comentariilor negative decât comentariilor pozitive. Astfel, orice troll primește imediat o cantitate foarte mare de atenție și influență în orice spune. Așa se explică faptul că dacă primești cincizeci de complimente pentru noua ta poză de profil, dar o persoană își bate joc de fața ta, te enervezi și vrei să ștergi tot.

Sunt studii și cercetări care arată că doar un procent mic de utilizatori sunt responsabili de mare parte de conflictele din online. Dar partea frumoasă abia acum urmează: mare parte a acestor conflicte sunt purtate și întreținute, nu de cei care au deschis un subiect sau altul, ci de cei care s-au „nimerit” pe acolo și au fost absorbiți și atrași în diverse polemici.

Ideea este că doar o minoritate este de o ticăloșie demnă de a fi remarcată, dar indivizii care formează această minoritate ies în evidență puternic, tocmai din cauza acestei părtiniri negative. Ei reușesc cumva să aibă o influență disproporționată asupra oamenilor de bun simț să zicem și în final asupra percepției noastre generale despre umanitate.

Surprinzător? Nu ar trebui să fie. Majoritatea oamenilor sunt buni. Doar chestiunile rele sunt cele care ajung prea des și prea mult la ochii și urechile noastre și asta dintr-un motiv foarte clar: a crescut gradul nostru de expunere.

Și astfel am ajuns la punctul 2: efectul de expunere. Cât de mult și câți dintre noi suntem acum expuși la nemernicia unui singur individ? Păi… în comparație cu perioada de dinaintea apariției internet-ului nu am un ordin de mărime! Doar rețelele de socializare, site-urile de știri și alte surse, ne expun de zeci de ori mai mult decât acum 15-20 de ani. Acest lucru are un efect psihic important asupra noastră. Astfel ajungem să credem că ura, ticăloșia, minciuna au cuprins întreaga omenire.

Dar…majoritatea oamenilor sunt buni. Doar că nu auzi de ei prea des, sunt oameni tăcuți, decenți, bine inteționați.

Așadar, e mult mai indicat să-ți faci curățenie prin telefon și calculator, nu mai urmări pe oricine și nu mai urmări știri zilnic, e suficient o dată pe săptămână sau mai rar. Mai puțin înseamnă mai mult. Cam atât.