Exerciții practice

Recunoștința.

Cultivarea recunoștinței este cheia pentru a trăi o viață împlinită, așa credea filozoful grec Epicur. El a spus: „Recunoștința nu este doar cea mai mare dintre virtuți, ci și părintele tuturor celorlalte”. Interesant este că la o distanță de peste 2000 de ani, cercetările științifice au arătat că exersarea în mod regulat a recunoștinței are o serie de beneficii pentru bunăstarea psihică a celui care o practică. Poate crește starea de bine generală, productivitatea, sănătatea fizică și relațiile cu ceilalți. Oamenii care practicau în mod regulat recunoștința au raportat niveluri mai ridicate de emoții pozitive, s-au simțit mai conectați și au ajutat mai mult pe ceilalți. Sunt studii care atestă că practicarea recunoștinței scade anxietatea, ocolește depresia, crește empatia, scade agresivitatea, crește calitatea somnului și nu în ultimul rând îmbunătățește încrederea în sine.

Sunt zeci, poate sute de studii pe tema recunoștinței. Dacă ești curios, uite aici puncte de plecare:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
https://scholar.google.com/
https://www.sciencedirect.com/.

Dar beneficiile recunoștinței depășesc fericirea individuală. Când ne exprimăm aprecierea față de ceilalți, nu numai că le recunoaștem valoarea, ci și întărim legătura dintre noi. Cercetările au arătat că cuplurile care practică în mod regulat recunoștința unul față de celălalt au relații mai puternice și mai împlinite.

Deci, cum poți începe? Este ceva ușor, o simplă practică…să scrii un lucru pentru care ești recunoscător în fiecare zi, pe un post-it (sau în telefon). Poate face o mare diferență. Post-it-ul îl pui într-o cutie sau orice altceva, care poate sta pe biroul tău. Cu telefonul este și mai simplu, cam toate smartphone-urile au o aplicație de notițe.

Studiile au arătat că ținerea unui jurnal de recunoștință poate duce la creșterea sentimentelor de fericire și satisfacție față de viață.

Începi propoziția cu ”Sunt recununoscător (sau recunoscătoare) pentru…” și continui cu lucrul pentru care ești recunoscător: ”pentru ploaia de astăzi care a mai răcorit aerul, pentru cafeaua bună pe care o beau dimineața, pentru faptul că pot să-mi cumpăr ce vreau eu de mâncare (alți oameni nu au norocul ăsta), pentru că sunt sănătos și pot face multe lucruri…”, lista poate fi foarte lungă, care să includă lucruri importante, dar și mai mărunte (astea îmi plac mie mult). Citește ce ai scris, o dată, de două ori și zâmbește și simte recunoștința în minte și în corp.

Atât.

Nu pune presiune pe tine, exercițiul este simplu și-l poți face dimineața și seara. Poate că nu-ți vei aduce aminte toate lucrurile pentru care poți fi recunoscător, dar în timp o vei face și vei filtra ce e important pentru tine.

În scurt timp vei simți beneficiile exercițiului. Vei retrăi momentele frumoase, mintea se va obișnui să caute motive pentru a fi recunoscător și vei observa că de multe ori în viața ta ai trecut cu vederea multe lucruri care meritau aprecierea ta.

Nu în ultimul rând, te va face să realizezi care situații, persoane, momente te-au făcut să te simți bine. Ăsta e un lucru care te-ar putea ajuta să faci un pic de „curățenie” în viața ta, ce zici?

Există un „trick” psihologic fain pe care recunoștința îl face. Este puterea atenției. Cu cât te antrenezi mai mult să-ți amintești lucruri pentru care ești recunoscător, cu atât vei observa în mod natural lucruri pentru care să fii recunoscător, până când vei reuși să vezi ceva pozitiv în jurul tău.

Recomandare: după o perioadă de timp treci prin notițele tale și vei vedea ce te-a făcut să râzi, să zâmbești, să te facă să ai mai multă încredere în tine, să trăiești, să simți.

Această idee de a ne concentra asupra lucrurilor pentru care suntem recunoscători, este de asemenea, un principiu cheie al filozofiei stoice (Seneca, Epictet, Marcus Aurelius). Stoicii credeau că, antrenându-ne să ne concentrăm pe ceea ce putem controla și să fim recunoscători pentru ceea ce avem, mai degrabă decât să ne oprim pe ceea ce ne lipsește, putem duce o viață mai mulțumită și împlinită.

Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ceva ți-a trezit curiozitatea. Ascultă-ți intuiția și practică recunoștința. Altă metodă decât să practici de câteva ori exercițiul și apoi să vezi ce simți, cum te simți și ce s-a schimbat…eu nu știu. Ai de câștigat, nimic de pierdut. Fă-o pentru tine, nu trebuie să spui în stânga și în dreapta ”vai ce recunoscător sunt”. Recunoștința merge bine mână în mână cu modestia. Antrenează-ți atenția. Cultivați recunoștința. Fă din asta o practică.