Despre mine

https://www.doctormit.ro/psih-liviu-macovei/

https://www.mental-coaching-for-performance.ro/liviu-macovei

Eu sunt Liviu Macovei și sunt psiholog, psihoterapeut, coach.

„Sunt” este cu sensul de pregătire profesională, dar ca și voi sunt o persoană care gândește, simte, comunică, care se bucură sau suferă. De psihologie m-am apropiat pentru că am căutat răspunsuri la niște întrebări care mă frământau acum ceva ani, dar pe lângă răspunsurile pe care le-am găsit mai mult sau mai puțin, m-am trezit cu și mai multe întrebări. Fiecare nouă întrebare care își găsea raspuns, mă făcea să înțeleg mai bine complexitatea minții umane și a trăirilor omenești, dar în același timp deschidea mereu ușa altor întrebări, altor teme de reflecție, altor orizonturi…și cum din fire sunt foarte curios, iată… m-am trezit că am pornit pe acest drum, al înțelegerii firii umane, a naturii omului, al funcționării minții și creierului omenesc.

„Până când nu ești dispus să fii confuz cu ceea ce cunoști deja, ceea ce știi nu va deveni niciodată mai mare, mai bun sau mai util.”

Astfel că, provocat de modul cum gândesc și acționează oamenii, și mai ales de ce anume îi motiveaza să facă o schimbare în viața lor (sau să nu facă), sunt acum față în față (mai bine spus alături) cu oameni care vor să-și îmbunătățească sau să-și schimbe viața.

Imi place să-mi ascult clienții și să le conduc incet si sigur, atenția către ei înșiși, către resursele din interiorul lor. Este fascinant să vezi, cum în final, li se lumineaza chipul și devin hotarâți să pună în practică exact soluția găsită de ei…pentru că nu-i așa, ei… clienții sunt cei mai mari experți în problema lor!
Imaginația, curiozitatea, determinarea, ambiția, hotarârea sunt alte calități pe care le aduc în terapie, atunci cand împreuna cu persoana din fața mea încercăm să găsim răspunsuri la întrebările:

  • Despre ce vrei să fie viața ta?
  • Ce vrei cu adevărat?
  • La ce spui „Da” în viața ta? Dar „Nu”?
  • Cum vei ști ca in viata ta s-a produs schimbarea pe care ti-o doresti? Ce va fi diferit?

Presupun că din curiozitate ai răsfoit măcar o carte de dezvoltare personală, ceva materialele de tip self-help, poate chiar cărți scrise de mari nume din domeniul psihologiei. E un lucru bun să fii autodidact. Se pot deschide orizonturi noi prin lectură și poți descoperi moduri noi de înțelegere a ființei umane. Totuși, există un prag peste care nu poți trece și nu poți ajunge foarte departe în dialogul cu tine însuți! Psihoterapia te poate ajuta să schimbi felul în care abordezi o situație delicată prin care treci la un moment dat.

Prin terapie, poți obține claritate în gândire, pași concreți de acțiune, determinare și motivație. Pentru a te schimba, ai nevoie de a-ți disputa activ stilul de gândire și de comportament, de a învăța noi moduri de reflecție și înțelegere.