Ce pot face eu pentru tine!

Oricare ar fi subiectul sesiunii sau ședinței de coaching, eu plec de la următorul principiu: omul din fața mea este expert in problema lui. Eu știu că cel din fața mea, clientul, este de departe cel mai competent si fin cunoscător al problemei, situației, obiectivului sau ambiției lui. 

De cele mai multe ori, când clientul abordează un subiect cu mine, acesta a întors deja problema sau situația pe toate părțile. El se află pe un teritoriu pe care îl cunoaște perfect, doar că a ajuns într-un impas. Până a veni la mine, clientul a avut timp și spațiu să reflecteze profund la problema sau situația lui. Și totuși se află în situația de a nu putea găsi o soluție la problema sau ambiția lui și e chiar convins  că nu există vreo modalitate de a-și atinge obiectivul în contextul dat, așa cum îl percepe el, clientul!

Numai și numai clientul este în stare să găsească răspunsurile sau soluțiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor sale. De aceea sunt și atât de puternice si revelatoare propriile răspunsuri și soluții.

Și atunci ce face un coach?

Un coach profesionist nu se concentrează asupra problemei, așa cum o pune clientul ci mai degrabă asupra modului său de a pune problemele, asupra cadrului său de referință care stă la baza modului său de abordare a diverselor situații si obiective personale. Ințelegerea acestui cadru de referință și a modului de *funcționare* a minții clientului, este esențială pentru coach, pentru a ști cum anume se pun întrebările, ce întrebări trebuie puse și când.

Deci, coach-ul pune întrebările potrivite și acompaniază clientul în găsirea propriilor soluții. Un coach nu se substituie clientului său, nu-i propune soluții sau opțiuni de răspuns la problemele sale. Aceasta e frumusețea si arta coaching-ului de calitate.  În modul cum este pusă de client, problema este nerezolvabilă. În felul în care își fixează el, obiectivul este de neatins. În felul în care o abordează, situația este fără ieșire.

Coaching-ul are la bază următorul principiu (asemănător cumva cu celebrul citat al lui Einstein, “Nici o problemă nu poate fi rezolvată la acelaşi nivel de cunoştinţe la care a fost creată.”) : o problemă bine pusă își găsește mai ușor rezolvarea, iar o problemă fără soluție este probabil pusă intr-un mod greșit.

In concluzie, coach-ul nu va intra în conținutul problemei clientului și nu-și îndreaptă atenția asupra detaliilor din povestea clientului, căci astfel cu ușurință va fi prizonierul aceleiași structuri de gândire… blocată. Coach-ul va interveni asupra cadrului general, cel care îl conducea până acum pe clientul său să găseasca soluții. Clientul, cu ajutorul coach-ului, își va regândi modul de abordare a problemelor, va vedea totul dintr-un alt unghi și chiar își va privi propriul univers și lumea interioară dintr-o perspectivă uimitoare, originală și neașteptată.

Sper că v-am convins, vă aștept la o ședință de coaching cu mine!